Grups d'acompanyament

Els Grups de Mútua Ajuda en l’Elaboració del Dol són uns espais on es reuneixen una sèrie de persones que no es coneixen però que estan unides per la pèrdua d’algú molt important per a elles i allí poden ser elles mateixes i es poden expressar des de les entranyes i també des del cor.
 

En el grup:

 • S’afronta amb els altres el camí de guariment, des de l’ajuda mútua, no només vaig a que m’ajudin, sinó que jo, des de la meva vivència, puc ajudar als altres.
 • Hi ha un recolzament emocional i social, tot potenciant les pròpies capacitats per poder fer front i arribar a resoldre els problemes de la vida.
 • Es promouen espais on poder expressar el dolor i les emocions sense sentir-se jutjats, comptant amb l’escolta i el recolzament dels altres.
 • S’acull i es respecta a tothom en les seves creences i realitats. Una cosa és el que hi ha darrera dels qui ho portem, l’altra és amb qui ens trobem. Per la dignitat de la persona i per la vulnerabilitat del moment en que està, mai farem cap intromissió.
Les vivències dels altres, els seus comportaments i els mecanismes que utilitzen, la capacitat de transformar les intuïcions en accions, permeten a qui està en dol, realitzar canvis importants, tenir un major control de les emocions i actuar millor en la família i en la societat.
 
Com són els grups?
 • Tancats: el grup comença i acaba amb les mateixes persones. És a dir, fan camí juntes a l’entorn d’1 any, per anar elaborant el dol i afrontar totes les estacions amb les seves dates i els seus colors.
 • Homogenis: La pèrdua és comuna a tots. Pares i mares que han perdut un fill, junts. Vídues i viudos, també junts. En tots dos cal elaborar el dol, però és diferent, considerem que en la pèrdua d'un fill es perdre expectatives de futur i la pèrdua de la parella ens col·loca més en el present.
 
Durada: a l’entorn d’1 any.
 
Sessions: setmanals d’hora i mitja a 2 hores.
 
I tot això des del voluntariat. No del que voluntàriament dono sinó des de la gratuïtat, ja que som voluntàris, encara que formats i especialitzats.
 

Com s’inicia el grup?

Ens podeu trucar al número de telefòn 649 343574 o enviar-nos un correu electrònic a grupdol.lleida@gmail.com. Gestionem unes trobades individuals per a conèixer la persona, poder fer la radiografia del seu dolor. Amb la mort d'una persona significativa, emergeixen una sèrie de dols que estaven soterrats; normalment un dol amaga altres dols. I tan bon punt hi ha suficients persones per a fer un grup, aquest s'inicia.

Si el grup està començat, es va acompanyant les persones que arriben, fins a formar-ne un altre.
 
El grup el porta una persona, però sempre l’acompanya una altra que està de testimoni mut. Per què? Per poder entre totes dues, després, veure el que passa a cada sessió, el que es diu i el que no es diu o es diu sense dir i també, aquesta altra persona agafa experiència i es prepara per a portar un posterior grup.
 
Actualment estan funcionant tres classes de grups:
 • Persones que han perdut la parella.
 • Persones que han perdut un fill o filla.
 • Persones que pateixen una malaltia greu.
 • Adolescents.
 • Nens i nenes de 8 a 12 anys.

El grup d'adolescents, que es troba en dimecres, està conduït per un psicòleg especialitzat en cures pal.liatives i acompanyat d'una voluntària especialista en acompanyament en el dol.

El grup d'infants,  està conduït per una psiquiatra infantil i especialista en dol i dues voluntàries amb formació especialitzada en dol.